Juloratoriet – del 1-3

Bachs klassiska verk skruvar upp julstämningen med Norrlandsoperans Symfoniorkester, operakören och fyra solister! Juloratoriets del 1-3 dirigeras av Stefan Parkman.

Dirigent, Stefan Parkman
Parkman är uppvuxen i Uppsala, där hans far Allan Parkman var rektor vid Fjellstedtska skolan. Under studietiden vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm var Stefan Parkman ledare för sånggruppen Pigor och Drängar och tillträdde tjänsten som dirigent för Uppsala Domkyrkas Gosskör 1976. Vidare var han dirigent för Enköpings Kammarkör och KFUM:s kammarkör och ledde Kungliga Filharmoniska Kören i Stockhlm åren 1985-93. Därefter har han arbetat som dirigent och konstnärlig ledare för Uppsala akademiska kammarkör, chefdirigent för danska radions kör, tillträda som chefdirigent för Radiokören i Stockholm och chefdirigent för WDR Rundfunkchor Köln.

Parkman har även engagerats av många skandinaviska symfoniorkestrar och institutioner som Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Norrlandsoperan, Kungliga Operan, Göteborgsoperan och Radiosymfoniorkestrarna i Stockholm, Köpenhamn och Berlin.

2000 tillträdde han Eric Ericson-professuren i kördirigering vid Uppsala universitet, som förste innehavare av professuren. Med alla sina fasta ensembler har Parkman en omfattande skivproduktion och har genom åren gjort ett stort antal uruppföranden, med verk av bl.a. Jaakko Mäntyjärvi och Sven-David Sandström. Turnéer har genomförts i USA och Australien, samt till ett otal platser i Skandinavien och övriga Europa.

Amie Foon
Amie Foons intresse för klassisk musik började vid 4 års ålder när hon låtsades spela fiol med en leksaksgitarr och en älvspö. Men det tog ytterligare tolv år innan hon tog sin allra första cellolektion och insåg att cello var en av hennes stora passioner. Genom cellon och ungdomsorkestern i hennes hemstad fick hon utforska den klassiska musikens värld, och den har hon inte lämnat sedan dess. Amie började även ta sånglektioner under ungdomen, men det dröjde tills hon fyllde 20 innan hon bestämde sig för att opera var det ultimata sättet för henne att uttrycka sig.

Amie Foon är anställd sångare på Norrlandsoperan fram till sommaren 2023. Hon återkommer i ett flertal produktioner, bland annat i operan Hoffmanns äventyr som spelas under hösten. Hon medverkade också tillsammans med sångerskan Susanna Levonen som en av solisterna i samband med P2 i parken i Umeå i augusti.

Elsa Ridderstedt
Elsa Ridderstedt är utbildad vid Stockholm Operastudio och Operahögskolan i Stockholm. Sedan ett decennium tillbaka är hon en välanlitad solist runtom i Sverige och återvänder nu för tredje året i rad till Norrlandsoperan. Här sågs hon senast i rollen som Alena i familjeoperan Kejsarens nya kläder hösten 2021, och dessförinnan i rollerna som Dama di Lady Macbeth i Macbeth och som Giovanna d’Arco i Kärlek och politik.

Olof Lilja
Tenoren Olof Lilja är uppvuxen i Stockholm och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan. Debuten som operasångare skedde på Södra Teatern 1992 som Basilio/Don Curzio i Figaros bröllop. Därefter har han framträtt i komiska och lyriska operaroller vid bl a Kungliga Operan, Norrlandsoperan och Värmlandsoperan med flera. Olof Lilja har även etablerat sig som konsertsångare, särskilt som evangelist i Bachs oratorier.

Staffan Liljas
Basen Staffan Liljas tog sin mastersexamen vid Operahögskolan i Stockholm 2012 och har gjort roller såväl nationellt som internationellt. Staffan är också en mycket aktiv konsert­solist med verk som Monteverdis Mariavesper, Bachs Magnificat och Juloratorium samt Händels Messias på repertoaren. Han är också ordförande i Föreningen för Tidig Musik. 2021 spelade Staffan in sitt första solo-album Baroque Bass.

Medverkande:
Dirigent: Stefan Parkman
Sopran: Elsa Ridderstedt
Alto: Amie Foon
Tenor & evangelist: Olof Lilja
Bas: Staffan Liljas

Program:
Bach, Juloratoriet del 1-3


---

Slår ditt hjärta lite extra för klassisk musik? 
 
Då har du möjlighet att teckna ett konsertabonnemang på Sara kulturhus. Med ett konsertabonnemang får du tre tillfällen att höra Norrlandsoperans symfoniorkester spela både klassiska och nyskrivna stycken tillsammans med inbjudna solister och dirigenter, allt till ett rabatterat pris! 

Läs mer om vårt konsertabonnemang

---

Bra att veta inför ditt besök:

Åldersgräns: ingen.
Garderob: finns i anslutning till scenen för evenemanget. Garderobsavgiften ingår i din biljett.
Insläpp: ca 30 min innan evenemanget startar.
Förtäring: Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in till våra scener.
Hörhjälpmedel: finns i alla våra scener, läs mer här.
Observera att konserten inte är mikrofonförstärkt, men att hörhjälpmedel fungerar som vanligt under introduktioner och tal.
Hiss: finns vid trapphus B, vänster sida.
Rullstolsplatser: Samtliga rullstolsplatser nås via hiss, trapphus B, vänster sida. Vänligen respektera att rullstolsplatser är avsedda för rullstolsburna personer. Vid överträdelse kommer biljetten att förklaras ogiltig på plats och inträde till evenemanget nekas. Återköp av biljett sker ej vid felaktigt köp.

---

Sugen på härligt mingel innan konserten?

Inför konserten har The Wood Hotel by Elite servering av dryck och lättare snacks i Södra foajén. 
Serveringen öppnar 45 minuter innan konserten börjar.

Välkommen!

Boka
16dec 19:00 - 20:30 Scen 1, Sara kulturhus

Kontaktinformation

Kanalgatan 43B
93131 SKELLEFTEÅ
Telefon: 0910-736000

Arrangör: Sara kulturhus och Norrlandsoperan

E-post: biljettinformation@sarakult...
Hemsida: www.sarakulturhus.se

Prisinformation

Konsertbiljett: 325 kr inkl serviceavgift

Spara upp till 40% med abonnemang
Den här föreställningen ingår i vår förmånliga abonnemangsserie. Spara upp till 40% och ta del av en mängd förmåner – bli abonnent du också!

3 konserter: 530kr + serviceavgift = 585kr

------------

Biljetter säljs på Skellefteå Turistcenter och på arrangörens officiella bokningssida.

För mer info om biljetter tel. + 46 (0)910-452515 eller biljett@visitskelleftea.se

OBS! Det är ingen reservation av biljetter, endast direktköp.

Fakta

Längd: 1 timme, 30 minuter, ingen paus.

Åldersgräns: ingen.

Observera att konserten inte är mikrofonförstärkt, men att hörhjälpmedel fungerar som vanligt under introduktioner och tal.

Hitta hit

Mer från Scen 1, Sara kulturhus

Utbud