Irrbloss

Prisexempel

220 kr
Festivalklubb: Glenn och Irrbloss
Visa alla priser

Festivalklubb

Irrbloss

I tre år arbetade Maja Heurling och Ola Sandström med att tonsätta Signe Aurells poesi. Och berättelsen om amerikaemigranten Signe är en helt annan än den om Karl-Oskar och Kristina.

1913 lämnade Signe Aurell Sverige för att på egen hand söka lyckan i USA. Hon kom att arbeta som tvätterska och politisk skribent, men hon blev också medborgarrättskämpe och var samtida med protestsångaren Joe Hill som dömdes för mord 1915.

Signe skrev poesi och gav ut sin metriskt perfekta och språkligt glödande diktsamling ”Irrbloss” på svenska 1919. Hennes hittills okända dikter handlar om hemlängtan och om kampen för en ljusare framtid. 100 år senare har de nu fått en musikalisk inramning där folkmusik möter visa och där tonsättningarna lyfter varenda meningsbärande ord.

Det är förvånande att Signe Aurell inte blivit mer uppmärksammad i Sverige men nu är det dags. Och tonsättningarna är alldeles ljuvliga. Det är oändligt vackert och på samma gång både sprött och starkt. Missa inte!

Föreställningen spelas på svenska.

Glenn

Högklassig och personlig berättarkonsert av och med finländske Erik Sjøholm. NBC såg föreställningen i Vasa och blev så förtjusta att vi bara måste ta den till Skellefteå! Hur det låter? Ja, föreställ dig att Jeff Buckley och Paul Simon sitter runt en lägereld för att sjunga sånger tillsammans en sen kväll i augusti. Ren magi!

”Samma dag som jag föddes, vid nästan samma tidpunkt, beslöt sig min farbror Glenn för att ta sitt liv. Min mamma säger alltid att jag liknar honom och att han är min skyddsängel. Hur kom det sig att han tog sitt sista andetag när jag tog mitt första? Vad är min koppling till honom?”

I den här föreställningen dyker den nordiske sångaren/låtskrivaren och berättaren Erik Sjøholm djupt ner i den egna mytologin och utforskar de berättelser som har format hans liv. Ensam på scenen med sin akustiska gitarr och sin änglalika röst bjuder han in publiken till en intim och rå liveupplevelse där sånger och berättelser sömlöst tar oss med till en plats där vi kan upptäcka nya saker om oss själva och kanske också förstå varför vi gör de saker vi gör.

Inspirationen hämtar han från uråldriga myter, kritiska 1900-talsförfattare och artister som Regina Spector och Bob Dylan. Resultatet är en personlig och poetisk berättarkonsert som berör oss på djupet.

Foto: Janina Svahn (Svahn Photography)

Spelas på engelska.

Boka
21okt 20:30 - 21:30 Scen 2, Sara kulturhus

Kontaktinformation

Torggatan 7
Skellefteå
Kontaktperson: Maria Asserud
Telefon: 0910-7054444804

Arrangör: Västerbottensteatern

E-post: maria.asserud@vasterbottens...
Hemsida: vasterbottensteatern.se

Prisinformation

295 kr ordinarie

220 kr ungdom(tom 26 år)/stud

Fakta

Irrbloss

Medverkande:
Maja Heurling - sång och gitarr
Ola Sandström - sång och gitarr
Livet Nord – fiol
Daniel Wejdin - kontrabas

Glenn

Performed by: Erik Sjøholm
Written by: Erik Sjøholm & Raphael Rodan
Directed by: Raphael Rodan
Visual Design & Additional writer: Mey Rahimi
Songs written & composed by: Erik Sjøholm

Partly funded by Svenska Kulturfonden in Finland

Hitta hit

Mer från Scen 2, Sara kulturhus

Utbud