Information om covidanpassning

Folkhälsomyndighetens nya restriktioner gäller från den 23 december och Sara kulturhus ställer därför om viss verksamhet i huset. 

Regeringen har fattat beslut om att vaccinationsbevis kan användas som smittskyddsåtgärd vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. 

Restriktionerna från och med 23 december innebär att det vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus, med fler än 20 personer och upp till 500 deltagare, bara tillåts sittande gäster. Vid arrangemang på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Biljettköpare kan hålla sig uppdaterad om vad som gäller via evenemanget i vår kalender eller hos respektive arrangör. 

 Frågor och svar om Covidbevis

På vilka evenemang i Sara kulturhus behövs vaccinationsbevis?

Vaccinationsbevis, tillsammans med legitimation, kommer att krävas av alla besökare över 18 år med biljett till evenemang på Sara kulturhus. Observera att negativt covidtest eller tillfrisknandebevis inte är giltiga som bevis. Besökare under 18 år ska vara beredda att styrka sin ålder med giltig legitimation.

Konserter/evenemang med extern arrangör på våra scener tar beslut om vad som gäller på deras evenemang. Vi för en dialog med dessa för att ta reda på hur de kommer att hantera berörda evenemang. Håll dig uppdaterad via evenemanget i vår kalender eller hos respektive arrangör.

Hur visar jag upp mitt vaccinationsbevis?

Vaccinationsbeviset visar du upp i samband med insläpp till evenemanget. Förutom att scanna din biljett kommer du även att behöva visa upp giltig ID-handling och ett vaccinationsbevis i din mobil eller i utskriven form. Var på plats i god tid och ha både din biljett och ditt vaccinationsbevis redo vid insläpp för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Jag kan inte ta vaccin mot covid-19 och har sjuktintyg på det. Vad gäller för mig?

Om du på grund av sjukdom inte kunnat vaccinera dig mot covid-19 och har sjukintyg visar du istället för vaccinationsbevis upp sjuk/läkarintyget för publikvärdarna i samband med insläpp till evenemanget. 

Jag är ovaccinerad och har inget vaccinationsbevis. Kan jag återköpa min biljett?

Vi inväntar besked från arrangörerna till evenemangen om vilka köpvillkor som gäller för de kunder som inte har vaccinationsbevis. Håll dig uppdaterad på denna sida eller hos arrangören för vad som gäller.

För frågor om biljetter, evenemang och frågor kring återköp sker via mail till biljettinformation@sarakulturhus.se eller ring oss på 0910–73 60 00 knappval 4 så hjälper vi dig.

Hur skaffar jag ett vaccinationsbevis?

Du som är vaccinerad mot covid-19 kan logga in på covidbevis.se och med hjälp av e-legitimation ladda ner ditt vaccinationsbevis. Den som inte har någon e-legitimation kan beställa ett vaccinationsbevis via en blankett på E-hälsomyndighetens webbplats.

Får jag använda mitt vaccinationskort som jag fick vid andra dosen vaccin?

Nej, det måste vara ett officiellt utfärdat vaccinationsbevis. Se frågan ovan hur du skaffar dig ett vaccinationsbevis.

Gäller vaccinationsbevis från andra EU-länder vid evenemang i Sara kulturhus?

Ja, vaccinationsbevis från andra EU-länder, samt övriga länder som är anslutna till EU:s digitala covidbevis, gäller hos oss. Se listan över samtliga länder här.

Vad gäller för utställningshallen?

För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person. Begränsning i utställningshallen är satt till max 20 besökare i lokalen samtidigt.  

Vad gäller för möten och konferenser?

Regeringens förslag om att införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för över 100 personer kommer i regel inte gälla för företag och organisationers egna möten och konferenser för sina anställda. Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus tillåts bara sittande deltagare om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.

Vad gäller för restaurangerna?

Att äta i restaurangerna på Sara kulturhus är ingen allmän sammankomst eller offentlig tillställning i ordningslagens mening och omfattas i regel inte av kravet på vaccinationsbevis. Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen inomhus och avstånd mellan olika sällskap krävs.

Ett tryggt besök

I samband med ett evenemang uppmanar vi publiken att komma i god tid för att undvika köbildningar. Kom ihåg att ha både biljett, vaccinationsbevis och giltigt ID redo för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Ditt personliga ansvar som besökare:

  • Följ Folkhälsomyndighetens riktlinjer
  • Kom till evenemanget i god tid.
  • Tänk på att hålla avstånd till andra besökare
  • Viktigt med god handhygien
  • Känner du dig sjuk eller lite krasslig? Vänligen stanna hemma och välkommen åter då du är kry igen.

På Sara kulturhus kommer de arrangemang som understiger 100 personer att genomföras som tidigare planerat utan krav på vaccinationsbevis.

Mer information

Svar på vanliga frågor om covidbevis: E-hälsomyndigheten (ehalsomyndigheten.se)

Nya åtgärder för att minska spridning av covid-19: Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)