Våra lokala hjältar

Ingen nämnd, ingen glömd. Ni är många som involverar, intresserar och engagerar er för Skellefteås nya kulturhus. Och så har det varit redan långt innan det första spadtaget för bygget togs. Vi hoppas ni fortsätter tycka och diskutera och ser huset som en plats för fortsatt dialog.

Flera av er har varit delaktiga i viktiga frågor som var huset skulle byggas, vilka verksamheter som skulle flytta in och hur byggnaden skulle se ut. Det värmer i hjärtat på oss att se och höra att Sara kulturhus väcker känslor. Det hoppas vi att huset fortsätter göra. Varje gång du kliver in genom dörren.

Här är exempel på fler lokala hjältar som bidrar till att skapa en ännu bättre upplevelse i huset för dig och mig. 


Kommunens rikedom i Kulturtrappan

Vi har lämnat ut ett 70-tal sittkuddar och gett fantasin fritt spelrum för att skapa fodral till kuddarna. Det här är några axplock av vad vi fått tillbaka från alla er kreativa barn och vuxna. Kuddarna kommer ta plats i den stora och pampiga Kulturtrappan där de blir underbara färgklickar mot trappstegen av trä.

     

Det vävda draperiet till Trappscenen

Till Trappscenen, som är en av husets mindre scenrum, har ett draperi vävts, där textilen gör rummet mer ljudisolerat och skapar en vacker kuliss mot de ljusa träväggarna. För projektledning och idé står textilkonstnären och väverskan Viktoria Melinder, som hämtat inspiration från Västerbotten då hon valt mönster och färger.

Till vår hjälp har vi haft alla frivilliga vävare från vävstugorna i Bergsbyn, Lövsele, Gärdsmark, Gummark och på Nordanå som bidragit med det praktiska hantverket. Här finns människor med ett fantastiskt engagemang och framförallt en ovärderlig kunskap.

Precis som för Sara kulturhus väggar och tak, har lokala råvaror använts även här, då garnet till väven kommer från får som betat på ängarna runt Bergsåkersgården utanför Lövsele.
   

Byakuddar till Västerbottensrummet

Av hemvävda tyger från en Skelleftedräkt och en bild av grannens vackra plåttak, skapade grannarna från Medle, Sara kulturhus första byakudde. En kombination av kreativitet, återbruk och grannsamverkan i sin finaste form.

Från Bergsbyn kommer vår andra byakudde. Mönstret är gjort av överblivna bitar från tyger kuddmakerskan själv vävt för många år sedan, när hon gick en textilutbildning i Australien. Sedan dess har tyget tagit sig ända till Bergsbyn för att nu bli en del av Sara kulturhus.