Svenska vyer – Hillborg och Laurin

Fängslande musikaliska landskap breder ut sig när Norrlandsoperans symfoniorkester spelar varsitt verk av två samtida svenska storheter, Anders Hillborg och Anna-Lena Laurin. Fredrik Burstedt dirigerar och som solist hör vi den norska cellisten Amalie Stalheim.

Musikaliska landskap
Om Anders Hillborgs cellokonsert vore ett vykort, så skulle mottagaren säkert bli glatt överraskad. Bilden på framsidan skulle nämligen vara av den magiska sorten, där landskapet hela tiden ändrar form. Han låter musiken, med stråkarna och cellisten – här med solisten Amalie Stalheim i spetsen – röra sig mellan stillhet och känslostormar, för att slutligen landa i en längtansfull ensamhet.  

Många är redan bekanta med Anna-Lena Laurins musikaliska vyer. Norrlandsoperans symfoniorkester har bland annat uruppfört hennes verk The Painter, för trumpet, jazztrio och orkester. Anna-Lena började sin bana som jazzpianist och sångerska och som tonsättare är hon omtalad för sin förmåga att sammansmälta jazzens och konstmusikens tonspråk. Den här kvällen får vi chansen att reflektera över tidens gång, genom hennes Times of Changes från 2018. 

Vi inleder kvällen med ett verk av en tredje svensk storhet, Andrea Tarrodi, född 1981. 2024 hyllades hon för sin barnopera Vilse på Kungliga Operan och året dessförinnan var hon aktuell med Piteå kammaroperans kortoperan Sylvia om Sylvia Plath. Kvällens musik, Fragments of Enlightenment från 2022, kan med sin envisa strävan mot ljuset tolkas som en gestaltning av människans behov verklighetsflykt. 

Även om vi uppskattar våra svenska vyer, så är det ju trots allt trevligt att drömma sig bort ibland. På tal om det är de norska landskapen är inte så pjåkiga de heller, som du ser i bilden här ovanför.

...

Medverkande
Dirigent: Fredrik Burstedt
Solist: Amalie Stahlheim violoncell
Norrlandsoperans symfoniorkester


Program
Andrea Tarrodi: Fragments of Enlightenment
Anders Hillborg: Cellokonsert
Anna-Lena Laurin: Time of Changes (2018)

...

Bra att veta inför ditt besök:

Åldersgräns: ingen.
Väskförbud: gäller för evenemang i Scen 1 och Scen 2, läs mer här.
Garderob: är obligatorisk för jacka och väska. Garderoben finns i anslutning till scenen för evenemanget och avgiften ingår i din biljett.
Insläpp: ca 30 min innan evenemanget startar.
Mat och dryck: är inte tillåtet att ta med in till våra scener.
Hörhjälpmedel: finns i alla våra scener, läs mer här.
Rullator: placeras utanför ingång, personal på plats finns tillgängliga om du behöver hjälp.
Hiss: finns vid trapphus B, vänster sida.
Rullstolsplatser: Samtliga rullstolsplatser nås via hiss, trapphus B, vänster sida. Vänligen respektera att rullstolsplatser är avsedda för rullstolsburna personer. Vid överträdelse kommer biljetten att förklaras ogiltig på plats och inträde till evenemanget nekas. Återköp av biljett sker ej vid felaktigt köp. 

---

Sugen på härligt mingel innan konserten?

Inför konserten har The Wood Hotel by Elite servering av dryck och lättare snacks i Södra foajén. 
Serveringen öppnar 45 minuter innan evenemanget börjar.

Välkommen!

Boka

Kontaktinformation

Kanalgatan 43B
93131 Skellefteå
Telefon: 0910-736000

Arrangör: Sara kulturhus och Norrlandsoperan

E-post: biljettinformation@sarakult...
Hemsida: www.sarakulturhus.se

Fakta

Åldersgräns: ingen

Längd:

Sittande publik.

Hitta hit

Mer från Scen 1, Sara kulturhus

Utbud