Bin på taket - små pollinatörer med stor betydelse

Högt uppe på taket till Sara kulturhus, i två specialbyggda trähus surrar tusentals små invånare som spelar en viktig roll för vår stads ekosystem. Våra fyra bikupor, som sköts av biodlarna från Storklintens Honung, är en del av kulturhusets hållbarhetsarbete och bidrar till en friskare och mer pollinerad stadsmiljö.

Men hur lever egentligen bina under året? Följ med på bisamhällets årscykel och lär dig mer om våra minsta och flygande besökare!

På taket i Sara kulturhus nordöstra hörn står bikuporna i specialbyggda hus - även dem byggda i trä.

Vår och sommar – säsongen för arbete och tillväxt
När vårsolen börjar värma Skellefteå vaknar bina till liv efter en lång vinter. De första flygturerna sker ofta redan i februari eller mars, då bina gör sin "rensningsflygning", uträttar sina behov) efter att ha hållit sig i flera månader. Därefter ökar aktiviteten i kupan snabbt.

Under sommaren kan ett bisamhälle bestå av upp till 90 000 bin, där varje individ har sin uppgift. Drottningen, som är samhällets hjärta, kan lägga upp till 2 000 ägg per dag. Arbetsbina samlar nektar och pollen, bygger vaxkakor och tar hand om kupans yngel. Drönarna, de manliga bina, har en enda uppgift – att para sig med drottningen.

Sommaren är också en tid av expansion. Om kupan blir för trång kan bisamhället svärma, vilket innebär att drottningen lämnar bikupan tillsammans med en stor del av bina för att söka en ny boplats. Det är en naturlig del av binas sätt att föröka sig, och trots att det kan se dramatiskt ut är svärmande bin väldigt fredliga.

Biodlarna från Storklintens Honung besöker kuporna regelbundet under sommaren för att se till att samhället mår bra, att det finns plats för honung och att drottningen gör sitt jobb.

Hösten – honungsskörd och förberedelser för vintern
När sommaren lider mot sitt slut och blommorna slutar ge ifrån sig nektar, är det tid för att skörda honungen. Den honung som samlas in kommer från blommor i och runt Skellefteå centrum, där bina kan flyga upp till två kilometer från sina kupor. En enda burk på 500 gram honung representerar ungefär tre miljoner blomsterbesök!

Efter skörden börjar bina förbereda sig för vintern. Antalet individer i samhället minskar från cirka
70 000 till 20 000, och de får en energirik sockerlösning av biodlarna som ersätter den honung de annars skulle ha ätit.


Albin och Lars-Olof Lindgren från Storklintens Honung besöker bikuporna på Sara kulturhus tak.

Vintern – överlevnad i kyla
När temperaturen sjunker under nollstrecket går bina in i sin vinterfas. För att hålla värmen bildar de ett klot i kupan, där drottningen sitter i mitten. Arbetsbina turas om att sitta ytterst och vibrerar med sina vingar för att hålla en temperatur på runt 20 grader – även när det är -25 grader ute!

Under den kalla perioden lämnar bina sällan kupan, men flusteröppningen (ingången) hålls öppen så att de kan flyga ut om det blir en varmare dag. Den första riktiga vårflygningen är alltid ett efterlängtat tecken på att en ny säsong är på väg.

En del av Sara kulturhus hållbarhetsarbete
Bikuporna på Sara kulturhus är mer än bara en hemvist för våra små pollinatörer – de är en symbol för vårt engagemang i hållbarhet och biologisk mångfald. Dessutom serveras vår egenproducerade honung på Restaurang Mandel, vilket gör det möjligt för besökare att smaka på resultatet av binas hårda arbete. 

Vill du köpa med dig en burk hem, eller kanske ge bort en god och lokalodlad present, hittar du honungen i vårt pop-up-skåp i Södra foajén.

 


Storklintens Honung 
Ansvariga biodlare på Sara kulturhus är familjen Lindgren, där Lars-Olof, Katarina, Mattis och Albin, tillsammans hjälps åt med biodlingen som blivit en familjehobby. I byn Storklinten utanför Norsjö, har familjen Lindgren sin sommarstuga och det var här allt började när den första bikupan köptes in 2013.

 Det var ett intresse som funnits med ett tag och i samband med att jag bytte jobb och fick mer fritid, passade det bra att utveckla det intresset. Jag gick en kurs i biodling via Studieförbundet Vuxenskolan och på den vägen är det, säger Lars-Olof.⁠

Mer om Storklintens honung