NU

1 DAG KVAR
Varde ljus!
Nu är det inte länge kvar. Här tänder vi alla lampor på en av husets scener. Kolla in huset i all sin prakt du också – följ vår livesändning under öppningsdagen imorgon, onsdag. Du hittar sändningen på på facebooksidan @skelleftea.se, eller på Skellefteå Swedens youtubekanal onsdag 8 september klockan 14.00-17.30.

Foto: Jonas Westling

Ljusteknik
2 DAGAR KVAR

Nu avtäcker vi möblerna!

De här sista dagarna innan öppning jobbar vi för att få till allt inför öppningsdagen. Snart fylls sittplatserna framför scenerna med människor, men först måste alla möbler täckas av. Här jobbar kulturhusets vd Maria Ekberg Brännström för fullt med att dra bort plasten från några stolar. Snart så…!

Foto: Jonas Westling
Avtäckning av möbler

3 DAGAR KVAR

Nu testar vi tekniken

Ett-två! Ett-två! Sara kulturhus är ett multifunktionellt hus med sex olika scener där många olika verksamheter ryms sida vid sida. Teater, opera, dans, konst och allt annat som finns i huset kräver sin teknik, såväl ljud som ljus och andra tekniska lösningar. Just nu har vi fullt upp med att testa tekniken, så att allt ska fungera när det är dags att slå upp dörrarna. Vi ses snart!

Foto: Jonas Westling

Finger på skjutreglage

4 DAGAR KVAR

Draperi med inspiration och hantverk från Västerbotten

Textilkonstnären och väverskan Viktoria Melinder har tagit fram idén till det vävda draperiet vid Trappscsenen. Hon har hämtat inspiration från Västerbotten när hon valt mönster och färger. Frivilliga vävare från vävstugorna i Bergsbyn, Lövsele, Gärdsmark, Gummark och på Nordanå har bidagit med det praktiska hantverket. Människor med ett fantastiskt engagemang och framförallt en ovärderlig kunskap. Garnet till väven kommer från får som betat på ängarna runt Bergsåkersgården utanför Lövsele.

Foto: Daniel Eriksson
Person hänger upp ett vävt tygstycke

5 DAGAR KVAR

Giftfritt trä och design i världsklass på norra terrassen.

Möbler av värmebehandlat, norrländskt trä helt utan kemikalier, tar plats på den norra terrassen i Sara kulturhus. Möblerna är ett samarbete mellan design- och arkitektbyrån Claesson Koivisto Rune och möbelproducenten Widala. Serien heter Elements och är lokalproducerad i regionen. Det värmebehandlade träet, ThermoWood, är ett resultat av forskning från Luleå tekniska universitet och möblerna kan användas både inomhus och utomhus.

Foto: Daniel Eriksson
Utomhusmöbler i trä

6 DAGAR KVAR

Tradition och innovation går hand i hand för arkitekterna.

Ett unikt tillfälle att kombinera tradition och innovation. Så beskriver de ansvariga arkitekterna bakom Sara kulturhus, Oskar Norelius och Robert Schmitz från White Arkitekter, sitt arbete. ”I Skellefteå finns en tradition att bygga i trä. Det har varit en unik möjlighet att plocka upp något ur historien och utveckla det för att svara mot en ny fråga, i det här fallet hållbarheten”, säger Oskar Norelius. Han menar att huset förkroppsligar framåtsyftande och innovation. ”Vår drivkraft är att kunna göra ännu bättre och mer spännande arkitektur, men hela tiden utmana och komma längre i hållbarhetsfrågan”, säger Robert. Dessutom ger materialet en unik känsla för husets besökare. ”Det är en helt annan atmosfär i Sara än i något annat hus. Träet är enormt viktigt för karaktären”.

Foto: Jonas Westling
Exteriör, vy mot söder

7 DAGAR KVAR

Kyrkbänkar från Mjövattnet återbrukas.

Återbruk är en röd tråd i Sara kulturhus. Ett exempel är gamla fina kyrkbänkar från Mjövattnets bönhus. Bänkarna har slipats och fått ny färg och är nu redo att inta en hedersplats i Sara kulturhus.

Foto: Daniel Eriksson

Ljusblå kyrkbänk mot trävägg