FAQ Från idé till färdigt kulturhus

Bakgrund

I juni 2015 fattade kommunfullmäktige i Skellefteå beslutet att bygga ett kulturhus. I november 2015 utlystes en öppen arkitekttävling som genererade 55 inlämnade och godkända förslag. White arkitekter genom Oskar Norelius och Robert Schmitz vann tävlingen med bidraget ”Sida vid sida”. Byggnationerna inleddes i oktober 2018.

Innehåll

Med sina 20 våningar och knappa 80 meters höjd är Sara kulturhus ett av världens högsta trähus. Bara Mjöstårnet i Brumunddal norr om Oslo är högre med sina 85 meter. Byggnaden består av en låghusdel på fyra våningar och en torndel som sträcker sig ytterligare 16 våningar upp i luften. Kulturhusdelen omfattar en yta på ca 13 500 m2 medan hotelldelen med sina 205 rum omfattar ca 11 000 m2. I hotelldelen finns också tre restauranger, kafé, gym, spa samt mötesutrymmen om ca 500 m2.

Material och konstruktion

Den lägre delen, som rymmer själva kulturhuset, består av korslimmat prefabricerat trä förstärkt med betong som fördelar tornets vikt. Hotelldelen är byggd av prefabricerade rumsmoduler i trä, placerade mellan hisskärnor av korslimmat trä och klädda i glas som speglar himlens skiftningar och ger intrycket av att tornet svävar lätt ovanför kulturhuset. Tekniken gällande träkonstruktionen är till stor del oprövad och kommer nu när allt är på plats att förhoppningsvis bidra till utveckling av modernt träbyggnade.

Leverantörer

För stommen har cirka 10 000 kubikmeter KL-trä och 2 200 kubikmeter limträ använts. Materialet är producerat av Holmen/Martinsons i Bygdsiljum söder om Skellefteå. Hotellmodulerna i trä har levererats av Deromegruppens husfabrik i Renholmen norr om Skellefteå. För stomprojekteringen står konstruktörsföretaget TK Botnia. Totalentreprenör för projektet är den norska entreprenören HENT.

Namnet Sara kulturhus

Namnet är inspirerat av Sara Lidman, född och uppvuxen i Missenträsk utanför Jörn i Skellefteå kommun. Visionen för Sara kulturhus är ”ett kulturhus som vågar” och ska beskrivas på samma sätt som Sara Lidman själv beskrevs: ”gnistrande och förargelseväckande”.

Verksamheter i Sara kulturhus

Sara kulturhus rymmer Västerbottensteatern, Museum Anna Nordlander, Skellefteå konsthall och Skellefteå stadsbibliotek.

Placering i Skellefteå

Kulturhuset ligger i Skellefteås centrum, mellan Torget och ett planerat framtida resecentrum. Det upptar ett kvarter, som begränsas av Trädgårdsgatan, Kanalgatan, Torggatan och Södra Järnvägsgatan.

 

Ladda ned FAQ Verksamheterna (pdf)